Denna fortbildning riktar sig till dig som undervisar naturvetenskap i förskolan. Den passar som helhet bäst för dig som är lite ovan med naturvetenskap. Men kursens delar som handlar om experiment passar lika bra för dig som är erfaren.
Fortbildningens kärna handlar om att undervisa naturvetenskap med hjälp av experiment. Bakgrunden till det är att många upplever undervisningen i naturvetenskap som främmande och tråkig. Det här behöver inte bara gälla barn och elever, utan kan även gälla lärare och pedagoger. Ett sätt att råda bot på detta är att använda vardagliga föremål för att skapa spektakulära experiment. Det här är en typ av experiment som det råder brist på i lärarutbildningar och läromedel, men som blivit allt vanligare på internet. Hur kan vi använda dessa för att ta undervisningen i biologi, kemi och fysik till nya höjder?
Dessa experiment är verkligen en stark metod när det kommer till att undervisa naturvetenskap. Men fortbildningen handlar också om "resten". Alltså sammanhanget i vilket dessa roliga experiment ska göras. Experimenten får inte bara bli roliga upplevelser, utan ska lära ut något. Och apropå detta som ska läras ut - vad är det egentligen som ingår i biologi, kemi, fysik, astronomi och geovetenskap?
Det här är en upplevelserik och strukturerad lärarfortbildning, tillsammans med övriga kursdeltagare och Ludvig Wellander från Experimentarkivet.
Målgrupp
Denna fortbildning riktar sig till:
Förskollärare 1-6 år
Barnskötare 1-6 år
Övriga pedagoger 1-6 år
Kursmål
Efter kursen kommer du känna dig bekväm med att...
planera en längre tids undervisning i naturvetenskap/NO, med experiment som en viktig del.
hitta experiment.
införskaffa och organisera material till experiment.
praktiskt genomföra experiment på olika sätt.
undervisa och bedöma med hjälp av experiment.
Kursinnehåll
Kursen innehåller följande delar:
Vad är naturvetenskaperna (biologi, kemi, fysik, astronomi och geovetenskap)? Vad är NO? Hur passar det ihop med teknologi?
Varför ska man lära sig naturvetenskap?
Vad är experiment (och undersökningar och laborationer)?
Hur kan man undervisa naturvetenskap med experiment som en viktig del?
Titt på experimentkällor.
Titt på pedagogiska planeringar.
Workshop med enklare experiment.
Workshop med svårare och mer riskfyllda experiment.
Workshop med olika sätt att genomföra och bedöma experiment med barn.
Anpassningar på grund av coronaviruset
Lärarutveckling följer noggrant Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra spridning av coronaviruset. Du ska känna dig trygg på våra kurser, även om du är i riskgrupp.
Så här är kurserna anpassade för att förhindra spridning av coronaviruset:
Alla i kurslokalen håller minst 1,5 meters avstånd till varandra. Kurslokalen rymmer normalt 64 deltagare i skolsittning, men på kursen är ni max 24 deltagare.
Under fikapauser och lunch gäller samma minimiavstånd. Det finns även möjlighet att hålla ännu större avstånd, till exempel genom att sätta sig vid ett eget bord. Skriv i bokningsformuläret om du vill äta lunch på egen hand.
Mat och dryck
På denna fortbildning ingår:
Förmiddagsfika
Lunch
Eftermiddagsfika
Tid och plats
Klockan 09:00-15:00 på Scandic Talk vid Stockholmsmässan.
Åk bil och parkera
Scandic Talk ligger vid Stockholmsmässan och Älvsjö station. Adressen är Mässvägen 2. Parkering för 100 kr/dag finns i garaget under hotellet. Gratis parkering finns 200 m från hotellet i Örbys villaområde (åk till Råbyvägen).
Åk kommunalt
Åk till Älvsjö station. Hit är det raka vägen utan byten med alla pendeltågslinjer. Även många bussar stannar här. Se SL:s reseplanerare för just dig. Väl framme, gå 100 meter till Stockholmsmässan. Precis till höger om mässans entré ligger Scandic Talk.
Ludvig Wellander (utbildare)
Ludvig Wellander är legitimerad lärare i biologi och idrott för högstadiet och gymnasiet, men har arbetat de flesta åren med att undervisa naturvetenskap och teknik för barn i de lägre årskurserna. Han har varit NT-utvecklare och NTA-samordnare. Vid sidan om driver han sajterna Världens Häftigaste och Experimentarkivet, som båda syftar till att sprida en medvetenhet om vår värld, ur en ekologisk och naturvetenskaplig synvinkel.