Teknik är ett ämne som ibland hamnar i skymundan, både i förskolan och skolan. Det kan kännas långt ifrån vardagen och svårgreppbart - när det egentligen är tvärtom. Teknik är ju helt enkelt hjälpmedel för att utföra uppgifter. Eller - uppfinningar! Enkla verktyg som lim, hammare, sugrör, tandkräm, möbler, skidglasögon och motorvägar. Eller maskiner som flygplan, borrmaskiner, ugnar och rymdskepp. Även metoder räknas ibland som teknik, såsom L-ABC (första hjälpen) eller klassifikationssystemet av biblioteksböcker.
Användningen av teknik är något som skiljer människan från andra djurarter. Det är teknik som gjort människan så framgångsrik - men på bekostnad av vår planet. Men det är förmodligen också endast ny teknik som kan vända den nedåtgående trenden. Lärare i förskolan och skolan har en viktig roll. Vi behöver ge kunskaper i teknik - hos både flickor och pojkar - så att de kan gå vidare till studier och yrken som är viktiga för dem själva och jordklotet.
På denna lärarfortbildning möter du Johnny Häger, som spenderat det mesta av sitt yrkesliv med att utveckla teknikämnet i Sverige och som brinner för att göra tekniken lättillgänglig för lärare och pedagoger i skolan.
Målgrupp
Denna fortbildning riktar sig till:
Grundskolelärare i F-6
Fritidspedagoger i F-6
Övriga pedagoger i F-6
Kursmål
Efter kursen kommer du känna dig bekväm med att...
Flera goda exempel på innehåll till din undervisning utifrån Lgr11 (Lgr22).
Flera goda uppslag på praktiska saker att göra i ditt eget klassrum.
Insikt i teknikämnets kärna och kopplingar till andra ämnen.
Ämnesövergripande uppslag där teknik är en del.
Kursinnehåll
Föredrag om teknikämnets kärna och dess underbara plats bland alla grundskolans ämnen.
Workshops där du som deltagare har chans att prova, tänka och diskutera tänkbara inslag i din egen undervisning.
Workshops där du som deltagare har chans att konstruera några enkla saker du kan göra i ditt klassrum.
Diskussioner om bedömning där så är påkallat.
Anpassningar på grund av coronaviruset
Lärarutveckling följer noggrant Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra spridning av coronaviruset. Du ska känna dig trygg på våra kurser, även om du är i riskgrupp.
Så här är kurserna anpassade för att förhindra spridning av coronaviruset:
Alla i kurslokalen håller minst 1,5 meters avstånd till varandra. Kurslokalen rymmer normalt 64 deltagare i skolsittning, men på kursen är ni max 24 deltagare.
Under fikapauser och lunch gäller samma minimiavstånd. Det finns även möjlighet att hålla ännu större avstånd, till exempel genom att sätta sig vid ett eget bord. Skriv i bokningsformuläret om du vill äta lunch på egen hand.
Mat och dryck
På denna fortbildning ingår:
Förmiddagsfika
Lunch
Eftermiddagsfika
Tid och plats
Klockan 09:00-15:00 på Scandic Talk vid Stockholmsmässan.
Åk bil och parkera
Scandic Talk ligger vid Stockholmsmässan och Älvsjö station. Adressen är Mässvägen 2. Parkering för 100 kr/dag finns i garaget under hotellet. Gratis parkering finns 200 m från hotellet i Örbys villaområde (åk till Råbyvägen).
Åk kommunalt
Åk till Älvsjö station. Hit är det raka vägen utan byten med alla pendeltågslinjer. Även många bussar stannar här. Se SL:s reseplanerare för just dig. Väl framme, gå 100 meter till Stockholmsmässan. Precis till höger om mässans entré ligger Scandic Talk.
Johnny Häger (utbildare)
Johnny Häger är legitimerad lärare för årskurs 4-9, med inriktning matematik, NO och teknik. Han har 20 års erfarenhet av lärarutbildning för förskollärare och grundskollärare i naturvetenskap och teknik vid Uppsala universitet. Han har också medverkat på många konferenser och fortbildningar i ämnet teknik och har skrivit läromedel i teknik för årskurs 7-9. Hans åsikt om teknikämnet är att det är ett kreativt, inspirerande och fullständigt livsavgörande område som med enkla medel i undervisningen ger eleverna chans att förstå och verka i sin samtid inför sin framtid.